Lite historik över Stjärnsund

Stjärnsunds bruk anlades 1700 av Christopher Polhem ”den svenska mekanikens fader”. Han verkade där i 35 år och anlade Sveriges första manufakturfabrik. Över 400 arbetade där slutet av 1700- talet. Som bruk upphörde det i mitten av 1930-talet. Mark och bruksbyggnaderna med herrgården uppköptes av Korsnäs-Marma.

Järnvägen lades ned 1964. Folkmängden minskade. Skolan lades till slut också ner med undantag av förskola/dagis som fortfarande finns kvar.

Fridhem den röda träbyggnaden, innehöll bostäder, som 1934-1944 utarrenderades till Jukkasjärvi kommun för, bland annat arbetslösa ungdomar som fick utbildning i jordbruk, snickeri och verkstadsteknik. 50 ungdomar tog över driften av tillhörande jordbruksmark. 1944-1945 bodde här norska och finska barn och ungdomar som flytt sina ockuperade och krigshärjade länder.

1950 startade Svensk Hemslöjd utbildning av vävlärarinnor. Man vävde filtar, mattor, möbeltyger. Vävateljen lades ned 1982. Fridhem inköptes 1984 av och i samband med bildandet av Stiftelsen Stjärnsund. I köpet ingick då även de gamla arbetarbostäderna längs bruksgatan.

Initiativet till bildandet av Stiftelsen togs av Eva Johansson. Hon hade inspirerats av Findhorn i Skottland som hade startats 1962. Odling, personlig utveckling med stark bindning till naturen lockade Eva som ville starta en liknande verksamhet i Sverige med koppling till övriga nordiska länder.

När Korsnäs-Marma som ägde alla bruksbyggnader och mark i samhället ville sälja av och även riva vissa hus kom tillfället att köpa en del av dessa för att kunna starta och bilda Stiftelsen Stjärnsund med målet att starta ett nordiskt center i Findhorns anda. Symbolen för anläggningen blev ”Livets Gyllene Hjärta” där fem hjärtan, symbolserar de nordiska länderna, som griper in i varandra och liknar en nyponros.

I maj månad 1984 flyttade 14 vuxna och 9 barn in i de små slitna lägenheterna i arbetarlängorna. Av de som flyttade in under de första fem åren bor fortfarande mer än 20 personer kvar i de nu upprustade bostäderna. De är fortfarande aktiva i Stiftelsen där de fortsätter, med mestadels ideellt arbete som präglas av: politiskt religiöst oberoende, att det inte finns några ledare och att all verksamhet sker i samverkan och genom personliga åtaganden.

20 ungdomar med barn har flyttat in de senaste åren vilket gör att förskolan finns kvar och att samhället utvecklas och lever. Den 100-åriga skolan lades ned för 5 år sedan och såldes och hade kanske snart igen kunnat behövas. Nu finns skolan i Långshyttan 15 km. bort

Text:
Karin Nilsson-Jungermann

Stiftelsen Stjärnsund, 2019 års mottagare av Anna Horns minnesgåva

%d bloggare gillar detta: