Förlaget Balder i Strömbacka

Har man kommit till Delsbo vid sjön Sördellen i Hälsingland gäller det att hitta vägen mot Friggesund vid Norrdellens strand. Därifrån letar sig en vacker mindre väg  norrut mot Strömbacka. En socken och en bruksort i en bygd där masugnen kallnat och smideshamrarna tystnat.

Mats Ahlberg väntar på oss.

Precis som han sade! På trappan till den före detta IOGT-lokalen beläget mellan bostadshus i frodig grönska, sitter Mats Ahlberg och väntar på oss. Här har han, i det stora rummet intill samlingssalen med sin stora scen, inrättat sitt jobbkontor som redaktör för Stiftelsen Balders förlag samt som författare. Förlaget get ut kulturtidskriften Balder med den fina undertiteln: Frihet – Jämlikhet – Solidaritet.

Huset kom väl tillpass när byföreningen som ägde det beslutade om försäljning. Här fanns bra utrymmen för Mats arbete med sammanställning av tidskriften, egna böcker och planer för eventuellt andra framtida evenemang inom en vid kulturskapande ram. Huset och omkringliggande mark bjuder på många möjligheter såväl inne som ute. Redan nu finns en påbörjad odlingsdel. I direkt anslutning till tomten ligger bostadshuset där han lever tillsammans med Anna-Karin Palm, författarinnan till två av de senaste årens aktuella böcker, om Selma Lagerlöf och om sin egen mor.

Mats har i många år arbetat med tidskriften Balder, tidigare kombinerat med arbete inom andra yrkesområden, får vi veta, när vi samtalar sittande i den stora samlingssalen. Där, om man sätter fantasin i rörelse, kan man höra ekon från förr av musik och teaterfolkets röster från den stora scenen.

Mats berättar:

– De senaste femton åren har jag ägnat åt skrivandet och arbetet som redaktör och förläggare för tidskriften Balder samt arbetat med min bok, Levande landskap. Arbetade dessförinnan i nitton år på Saltå Kvarn i Järna och tio år på Rosendals trädgård i Stockholm.

En bakgrund med nära kontakt med grundläggande erfarenheter som ger underlag och avtryck i författandet. Också i sökandet efter andras röster i förmedlingen av de skrivna orden.

Hans bok, Levande landskap, med undertiteln: En resa till framtidens jordbruk, utkom på Balders förlag 2020. I den gör Mats en sammanställning av intervjuer i samband med besök hos ekologiska jordbrukare sammanbundna med egna texter, bilder, reflektioner och tankar. En saklig, eftertänksam och ödmjuk berättelse om tidens långsamt förändrande krafter i vårt nedärvda kulturlandskap.

I tidskriften Balder, som förra året fick priset: Årets kulturtidskrift 2020, lyckas också Mats att samla skribenter som sammantaget förmedlar den där eftertänksamma, sinnligt sökande tonen av helhet och vardag i ett förunderligt svårgripbart kosmos.

Men nu är vi här i Strömbacka och Mats leder oss genom en liten skogsridå till bostadshuset där Anna-Karin tar emot oss för en pratstund med kaffe och Mats nybakad blåbärspaj. Vi sätter oss ner i en varmbonad tillbyggd glasveranda med närkontakt till de rika blomrabatterna därutanför. Huset köptes på 60-talet av Anna-Karins föräldrar och ingick i den boendemiljö som byggdes här runt järnhanteringens verksamheter. En bruksverksamhet som avslutades först i mitten av nittonhundratalet. I trädgården finns rätt stora odlingar av grönsaker för husets behov och någon bra plats för en trendig robotgräsklippare finns inte.

Gunilla Winberg i samtal med Anna-Karin Palm och Mats Ahlberg.

Anna-Karin har skrivit och givit ut två omfattande böcker, en biografi 2019 om Selma Lagerlöf: Jag vill sätta världen i rörelse, och en om sin mor 2020: Jag skriver över ditt ansikte. Böckerna har mötts av stort intresse i landet och vår fråga till Anna-Karin är hur vardagen ser ut nu när skrivandet är över och allmänhetens intresse för författarinnans arbete med böckerna tar vid.

Anna-Karin berättar:

– Jo nu kommer förfrågningar om författarbesök på bibliotek och senioruniversitet och liknande runt om i landet och i augusti ska jag till en bokfestival i Åmål och en folkhögskola i Värmland för att berätta. Hösten är ganska fullbokad redan, många föreläsningar som fick ställas in under pandemin kan nu äntligen bli av.

Som vi såg i din studio, Mats, så stod bildskärmar uppställda, vad ska det bli?

– Jag håller på med ett fotomontage för medverkan i Sommarakademien på Ljungskile folkhögskola i mitten av augusti, säger Mats. Vad ska den handla om?

– Stad och land. Om landskap föreställningar och berättelser. Inspirerande! 

I övrigt, får man ana, är väl förberedelserna för nästa nummer av Balder också aktuell. I det sammanhanget så vet vi som följt tidskriftens väg en tid att varje nummer är uppbyggt utifrån ett tema. Senast var det Vatten. Vad blir temat inför kommande utgivning, frågar vi:

– Det blir Demokrati 100 år. Något att vänta på kan man konstatera.

Som vi uppfattat, i detta fina möte med Mats och Anna-Karin under några timmar, så råder ingen semesterstiltje här i deras två hus i Strömbacka. Och grönsakerna på landen, bara fortsätter att växa för kommande skörd.

Besök sommaren 2021.
Text och bild Gunilla Winberg och Kurt Gustafsson.

%d bloggare gillar detta: