Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Vilhelmina – Strömsund

På morgonen hann vi med en promenad på Kyrkberget (där vi mötte de första entusiastiska myggorna!) med hänförande utsikt i alla väderstreck. I väntan på tåget lämnade vi broschyrer på biblioteket och tog farväl av den trevliga personalen på turistbyrån.  Det blev en kort men vacker resa, där vi passerade många glittrande sjöar och den majestätiska oreglerade Vindelälven.

Vilhelmina – Strömsund (13 mil)


Mitt på bron över älven stannade tåget och Evert Taubes vackra melodi ”Kalla mig Änglamarken eller Himlajaorden om du vill”... tonade ut i högtalarna. En kraftfull uppmaning till oss alla att sträva efter att bevara den ursprungliga ’vilda’ naturen.  Efter en kort stund var vi framme i Ulriksfors, där vi steg av för vidare transport med taxi till Strömsund som var målet för vår färd den dagen.  I Strömsund har FIVH en medlem som varit aktiv i organisationen i många år, Gun Öhman – Hyttsten. Hon hade inbjudit till ett möte hemma hos sig tillsammans med Göran Hellberg, kärngårdsbonde och Mp-representant i Strömsund kommun. Med på mötet var också Görans sambo och Guns dotter och måg. 

Kurt och jag fick först möjlighet att presentera våra tankar om tillväxt och läsa upp vårt ”manifest” . Sedan följde en ganska kaotisk debatt, där det var snudd på omöjligt att följa en röd tråd. Många viktiga samhällsfrågor berördes ändå, men att fokusera på just tillväxtproblematiken visade sig inte vara möjligt. – Alla verkade ändå nöjda efter ett par timmars intensivt ”palavrerande” .  Så småningom blev det dags för oss att vandra över den ståtliga bron över Ströms Vattudal för att komma till campingplatsen, där vi hade hyrt en stuga för nattvila.