Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Under fikonträdet i Tassemarken

De här dagarna i början av januari, de flesta gråa som bly med kall isande vind, letar man lite extra i de varma minnenas kartotek efter lite tröst. Jag snubblar in på spåret: Resorna till Kärngårdar runt om i Sverige som Gunilla och jag gjort under de senaste åren. Jag erinrar mig ett möte en sensommarkväll i Småland och letar fram mina anteckningar och den lilla artikeln med Gunillas bilder som tog form: ”Under fikonträdet i Tassemarken”. Det var den där varma augustikvällen innan det stora regnets natt som följde oss upp på en ansträngande bilresa längs E4-an till övernattning i Norrahammar

Men minnet från mötet och läsningen av artikeln som här följer, värmer när snöflingorna faller där ute i gråkylan

  • Tassemarken

Vi kom sent till Kärngården Tassemarken denna kväll i början av augusti.  Man letar efter gården i trakten av Annerstad som är postadressen. Men,  man ska leta sig förbi både Torpa och Vrå kyrkbyar, i det sjörika området  två tre mil sydväst om Ljungby, för att på en sista liten väg komma till  Tassemarken. 

Anna Lilljequist och Sigvard Andervad hade avslutat dagens arbete i  odlingarna, med besökarna till trädgården, caféet och gårdsbutiken, när vi  till sist anlände. 

– Nästan alla har lite svårt att hitta hit, eftersom man oftast söker sig fram  via postorten, menade Anna, som redan hade förberett för kaffe och bullar.  Vi vandrade ner genom den blomrika trädgården med många sorters  perenner, till växthuset där vi bänkade oss vid det runda bordet under  fikonträdet. Anna och Sigvard berättar, kanske ännu en gång denna dag,  om allt vad de håller på med på gården.  De har rätt stora ekologiska odlingar av många sorters grönsaker och även  snittblommor. – Vi har också byggt ett nytt enklare växthus för tomat och  gurka.

Det här växthuset som vi sitter i försöker vi numera använda för  caféverksamheten. Växthusmiljöer har blivit populära för sådant på senare  tid. Det kommer rätt många familjer och skolklasser hit och förutom att få  titta på odlingarna så köper man med sig grönsaker och blommor, bland  annat genom självplock. Sällan åker man härifrån utan lite kaffe och saft  med bullar.

– Jag bakar allt bröd själv säger Anna. Numera har kommunen  godkänt mitt kök för både bak och caféverksamheten och det är befriande.  Jag kan också förädla bär frukt och annat grönt. Kokar marmelad och sylt  men gör också surkål.  Det var rätt omfattande odlingar vi fick se, när vi gick en runda i  omgivningarna. Fruktträd och bärbuskar fanns där också.

– Det här är inte  allt säger Sigvard. Vi har flera land längre bort och sammanlagt fem hektar  som vi kan växla odlingarna på genom åren. En hel del grönsaker levererar  vi till en restaurang i Ljungby. Rotfrukter lagrar vi också in för  vinterförsäljning. Vi har också ett fyrtiotal hektar skog som ger en del  vinterarbete förutom nyttigheter till husen.  Ekologiska grönsaksodlingar är arbetsintensiva, inte minst när det gäller  att hålla ogräset borta under försommaren.

– Tidigare hade vi kontrakt  med WOFF, som alltid hade någon som sökte sig hit för att hjälpa till under  den hetaste tiden. Numera tar Anna och Sigvard hjälp på andra sätt,  kanske via intresserade gäster eller släkt och vänner som kan och vill  hjälpa till.  Sommaren har varit mycket regnfattig i de här trakterna och Sigvard  berättar att de har tvingats köra vatten från sjön för att grönsakerna inte  skulle torka bort. I gårdsbrunnarna får man vara rädd om dropparna för  andra behov. Vi kunde se på vissa håll, särskilt i bönodlingarna att de  gulnat och stannat i växten. 

Vi fick en fin inblick i kärngårdslivets mödor och glädjeämnen som Anna  och Sigvard, med entusiasm och värme förmedlade. Ur fikonträdet  plockade Sigvard några mogna frukter åt oss innan vi på grund av den  sena kvällen måste lämna Tassemarken.   

Ett nytt år har börjat. Om några månader ska det återigen gro och växa på  åkrarna och i trädgårdarna. Det rika landskapet, med sina energiska,  intresserade odlare och möjliggörare av inhemsk matförsörjning och  upplevelser, får snart åter bråda dagar. I tid ska allt planeras för det som  måste vara klart när solen och värmen i ohejdbar fart ger en ny fruktbar,  skön sommar.  Känns bra att nu i vita januari kunna återvända till minnenas trädgårdar  från dagar som flytt. 

Kurt Gustafsson