Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Umeå – Luleå

Följande morgon träffade vi Annika Winning, FIVH –medlem som tidigare varit ordförande. Hon hade gjort sitt bästa för att få till stånd ett möte i Umeå kvällen innan. Nu berättade hon i stället för oss om vad som är på gång i Umeå vad gäller omställningsarbetet och liknande tillväxtfientliga aktiviteter. 


Umeå – Luleå (27 mil)


Vid lunchtid gick resan vidare norrut mot Luleå via Skellefteå och Piteå. Vi färdades fram över ett slättlandskap med spretig, ofta nyplanterad skog och vallodlingar med de karaktäristika höladorna. Då och då korsades älvar på vackra smäckra broar och vi kunde se glimtar av havet.  I Luleå möttes vi av Nils Tiberg, som bott där i många år i och varit verksam som lärare och professor vid Luleå Tekniska Högskola. Han delar numera sin tid mellan Stockholm och Gäddvik strax utanför Luleå, där han sedan många år bland annat odlar grönsaker tillsammans med andra i den ekonomiska föreningen Ekoringen .(www. halsogarden.se) 

Efter viss proviantering ger vi oss iväg till Gäddvik, där det finns ganska stora åkrar för grönsaksodlingar. Gul lök, morötter och tomatplantor är redan satta. En viss försäljning av plantor pågår. Vi inkvarteras på ett närbeläget vandrarhem med religiös anknytning och lagar där en enkel middag tillsammans med Nils.  Senare dyker några personer upp för att diskutera tillväxtslaveriet med oss. Vi sitter framför Nils husvagn i det klara solskenet, dricker kaffe och försöker bena ut problemen med tillväxten i förhållande till Norrbotten och glesbygd:     

Omställning Sverige har ännu inte etablerat sig här. Jokkmokk skulle kunna vara en lämplig plats att börja på.  I stället för att satsa på att öka kollektivtrafiken planerar man att bygga ett nytt parkeringshus i Luleå (en lokalpolitikers uppgivna inpass!).     

Kolonilotter och stadsodling är viktiga inslag i en framtida omställning till ökat odlande av närproducerade grönsaker.  Ett stort miljöproblem är kromtillverkningen vid fabriker i Norra Finland. Hur påverkar utsläppen i havet löjrommen, som är en viktig inkomstkälla?     

Ett annat är koldioxidutsläppen i samband med gruvdriften i Kiruna och Malmberget 

Till hösten planeras ett större möte om omställningsfrågor i MP:s regi. Drivande är också kommunalrådet i Kalix kommun.  Nils menar att de personer som hamnat i Arbetsförmedlingens FAS 3 – projekt skulle kunna bilda förtrupp för ett hållbart samhälle. Kan varje kommun bestämma en sådan sak?  Slutligen kommer nätverket OFOG på tal. Alldeles i närheten av Gäddvik ska  det internationellt aktionslägret mot NEAT – norra Europas största militära övningsfält som sträcker sig från Luleå till Kiruna – äga rum. Där övade USA militärt bombkrig i juli 2010 och kärnvapenalliansen NATO hade sin största flygövning på samma plats 2009. 

Så avslutas detta samtal i naturskön miljö med storspovens fascinerande lockrop som plötsligt hörs från vattenbrynet. Kurt som inte hört dessa överjordiskt sköna toner på över trettio år, blir lycklig som ett barn. Än är det kanske inte för sent att besinna sig och byta spår? I den ljusa sommarnatten vaggas vi till sömns av de spröda tonerna... 

Några bra kontakter i Umeåtrakten:  Karin Forsberg (FIVH –medlem) www.livsstrommen.se, Helène Idahl – projektledare för Gröna Huset gronahusetumea.blogspot.se  driver second-handbutiken Art@Eco, Renmarkstorget 10, 903 26 Umeå  Björn Forsberg  Aktiv i Omställning Sverige http.transitionsweden.ning.com/profile/Bjoern Forsberg  Har skrivit den lovordade boken Tillväxtens sista dagar (2007)  Kajsa Danielsson  Aktiv i Omställning Sverige och i stadsodling. Tips på länkar om stadsodling www.tidningenspira.se

12 juni – Luleå – Gällivare (31 mil)  Väderomslag. Temperaturen hade sjunkit med över tio grader under natten. Det var nu mulet och mer normalt svenskt sommarväder + 14 0 C. En plan från kvällen innan att hjälpa Nils med att plantera lök ställdes in. Senare kördes vi till busstationen inne i Luleå.  Boende kan ordnas på vandrarhemmet intill. För mer information kontakta Nils Tiberg. (mail-adress:  nils@halsogarden.se)  Efter ett par timmar i Luleås centrum, där det mesta var stängt, eftersom det var söndag, tog vi bussen mot Gällivare via Råneå och Överkalix. Naturen som mest, bestod av gles skog i lätt kuperad mark och gav ett något enahanda intryck. 

I Gällivare hade vi stämt träff med Dagmar Nyman, aktiv i kommunstyrelsen för Mp. Hon berättar för oss att det är svårt att få gehör för de gröna frågorna i Norrlands inland, där man av tradition är mer röd än grön. Kollektivtrafiken, alternativa bränslen och lokalt tillagad skolmat är sådana frågor som Dagmar kämpar med i kommunstyrelsen med varierande framgång. Minst kontroversiellt är tillgången på lokalt tillagad mat, som faktiskt har ökat.  Gällivare är en utflyttningsbyggd trots att det finns goda arbetsmöjligheter för både kvinnor och män, framför allt inom gruvindustrin. Löneskillnaderna är fortfarande stora mellan vård- och omsorgssektorn och gruvindustrin, vilket skapar en obalans i synen på vad som ger status i samhället.  Gruvfyndigheterna i Malmberget orsakar f.n. stora logistiska problem eftersom hela samhället, som är en del av Gällivare kommun, så småningom kommer att behöva flyttas av säkerhets- och miljöskäl.  Efter att ha tagit farväl av Dagmar, som kommit in från sin gård cirka fem mil utanför stan för att träffa oss, begav vi oss till vårt vandrarhem – en nyligen ombyggd kontorsfastighet alldeles i närheten av järnvägsstationen med sitt ståtligt stocktimrade stationshus från 1937 och lågfjället Dundret (820 m.ö.h.) i fonden. 

Ett praktiskt problem uppstod: Vi skulle upp tidigt nästa morgon för att påbörja resan söderut med Inlandsbanan kl. 06.50. Ingen väckning fanns att tillgå, varken väckarklocka, klockradio eller mobiltelefon ville samverka ...