Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Solbacka Gård

Det första som möter oss, när vi närmar oss Solbacka Gård är två skyltar. På den ena står det EU –fri zon och på den andra GMO – fri zon.

Besök hos Paul Teepen på Solbacka gård, Eskilstuna

Vi sympatiserar med båda budskapen och vandrar in på gården, som består av flera hus och ligger vackert i det lätt kuperade sörmländska landskapet. Vi försöker lokalisera det nuvarande bostadshuset och kanske därmed Paul själv. Ett gammalt päronträd dignar av frukt, humlor surrar. Några småfåglar utbrister i glada drillar. Det är en strålande sensommardag. 

Paul kommer ut ur huset, sedan vi knackat på. Tillsammans gör vi en rundvandring på gården, som är på fyra hektar. Paul och hans familj odlar här gamla ursprungssorter av spannmål i huvudsak för utsäde. Ett koncept som numera utmärker gården är ”det ätbara landskapet”, där allt som växer ska kunna ätas. Vi vandrar runt bland imponerande jordärtskocksplantor, palsternackor och andra prunkande frilandsgrönsaker. Bärbuskar som havtorn och aronia, äppel- och plommonträd bäddar in odlingarna. I ett nyanlagt växthus finns spännande tropiska och semitropiska växter hitförda via Holland från landets tidigare kolonier i Asien och Latinamerika som här samodlas med andra växter till ömsesidig nytta. Paul berättar att de mjölksyrar grönsakerna eller förädlar dem på andra sätt. Ett litet handdrivet tröskverk finns till nytta för alla slags fröer och spannmål.  Djurhållningen består av ett par gutefår och tio dvärghöns av gammal svensk art, som ger en del gödsel till odlingarna.  

På gården finns också en gammal nyligen vackert ommålad timrad huvudbyggnad från 1600 – talet, som Paul inrett till ett gårdsmuseum med allehanda verktyg och enklare maskiner för att visa var vi kommer ifrån ...(och dit vi kanske delvis är på väg tillbaka? Gunillas kom.) Paul är road av gamla byggmetoder och hjälper f.n. till att renovera museibyggnader inne i Eskilstuna. Han är dessutom verksam som ekologisk konsult för allt inom odling och har givit ut flera böcker med ”Ekologiska odlingstips”. I ett avslutande samtal vid köksbordet får vi veta att Paul är vice ordförande i Småbrukarna – Sörmland. Han medarbetar också aktivt på hemsidan www.allkorn.se. 

När vi till sist frågar honom om hur han tror att vi kan nå de yngre generationerna, svarar Paul, nästan utan betänketid: via nätet. I det här fallet – när det gäller att kanalisera intresse för odling, rekommenderar han Petter Bergströms hemsida www.alternativ.nu. (Petter Bergström har tidigare haft en Kärngård och är redaktör för tidningen ”Åter”) Den läses av många och kan fungera som en länk mellan de som vill lära sig att odla och de som vill dela med sig av egna kunskaper och erfarenheter av att bruka jorden.