Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Hembaket i Kappelshamn

Besök på Krav-certifierat Bageri och Sommarcafé i Kappelshamn på norra Gotland

Vi släpps av från den nästan tomma bussen precis utanför det KRAV-certifierade bageriet, som så här på eftermiddagen verkar lugnt och stilla. Ägarinnan, Agneta Enderberg, kommer mot oss i bagarklädsel. Vi får kaffe och en av Agnetas specialiteter, en ljus kladdkaka.

Sjöjungfrun i Umeå, ett kretsloppshus.

Sjöjungfrun ligger i Tomtebo cirka två kilometer öster ut från Umeå centrum, helt nära busslinje, skola och grönområden. Unikt för att det rymmer både barnfamiljer och 50-plus-
sare. Allt är grupperat runt en stor vintervarm ljus trädgård som grönskar året runt

Besök hos Goth Bertil Johansson i Prästbodarna

Det står Prästbodarna på en liten gul skylt vid avtagsvägen, som bär uppåt berget, strax före det gamla järnbruket Dådran. Vi svänger av och fortsätter uppåt, längs den smala grusvägen. Gles lövskog blandas med gran. I bakgrunden blånande berg.

Frösthult Mälby

Per Johansson har varit en föregångare inom ekologiskt lantbruk. Numera koncentrerar han sig på att odla blommor och grönsaker som i huvudsak säljs på Bondens Marknad. Han har också biodling.

Wålstedts gård

”Över floden in bland träden”, så minns jag titeln på en roman av Hemingway för många decennier sedan. Och nu, vid Dala Floda kyrka, över den långa rödmålade hängbron, helt i trä, till andra sidan Dalälven. In bland träden och bort förbi gårdar i radbyn Näbbäcksholen till Hagen 13 och familjen Wålstedts lantbruk.

Torfolks gård

På väg 62, knappt 10 kilometer norr om Munkfors, får vi syn på skylten Östra Skymnäs, Torfolk Gård. Vi kör in på en byväg, ännu slaskigt våt efter den bortsmälta snön från natten. Efter några minuter är vi framme vid en klunga hus. Stålrörsbågar vittnar om att här finns sommartid plastklädda odlingstunnlar. Ingen tvekan, vi är framme.

Hagalund i Värmland

Samhällstillvänd gård i värmländsk natur Hos Barbara Hinsch på Hagalund bedrivs kursverksamhet för autistiska barn- och ungdomar. Här finns också kor, 12 hektar betesmark, biodynamisk odling, sju hektar skog – och ett konstgalleri.

Hattsjöhult

Vi lämnar stora vägen mellan Eksjö och Nässjö och väljer en mindre väg i riktning mot Grimstorp. Vi befinner oss på det småländska höglandet. Här är mycket skog av blandtyp, med vackra ekbackar (som vi får lära oss är naturliga, inte sådda av människohand) insprängda här och var bland prydliga små gårdar med kor, får, ankor och höns.

Uppmälby i Björnlunda

Vi anländer rejält försenade till Uppmälby. Det första som möter oss är en delegation ankor med olika fysionomier som kommer vaggande över gårdsplanen påhejade av ett par galande tuppar. De verkar inte bry sig speciellt mycket om oss.

Start Jättendal – Örnsköldsvik – Umeå

Efter en skön förmiddag i Jättendal, där man var i full färd med att rusta fiskebodar och båtar inför sommarsäsongen, gav vi oss iväg med buss mot Örnsköldsvik via Sundsvall och Härnösand . Färden gick till stora delar längs Höga Kusten, som verkligen gör skäl för sitt namn. Vi färdades fram i storslagen natur, en höjdpunkt var passagen över Indalsälven på den nya magnifika Sandöbron. Närmare Örnsköldsvik tangerade vi Skulebergets nationalpark med den botaniskt intressanta Skuleskogen och en svindlande vacker skärgård nedanför de höglänta bergen.

Vilhelmina – Strömsund

På morgonen hann vi med en promenad på Kyrkberget (där vi mötte de första entusiastiska myggorna!) med hänförande utsikt i alla väderstreck. I väntan på tåget lämnade vi broschyrer på biblioteket och tog farväl av den trevliga personalen på turistbyrån.  Det blev en kort men vacker resa, där vi passerade många glittrande sjöar och den majestätiska oreglerade Vindelälven.

Mallas Stenstugu

Där ull ska tvättas

Mallas Stenstugu ägs av Jenny Andersson och Hans Bulthuis som driver olika verksamheter där. Gården ligger i Endre socken en mil österut från Visby, en av minst 25 gårdar med namnet Stenstugu på Gotland.

Kosters trädgårdar

Vi tar färjan till Kosteröarna från Strömstad, en relativt mild söndagsförmiddag i slutet av oktober. De flesta medresenärer verkar vara mer eller mindre bofasta ortsbor. När vi stiger iland möts vi av en angenäm doft av tång och hav. En och annan flakmoppe, som varit nere och mött vid båten, knattrar förbi oss. Sedan blir det tyst.

Öland och Småland

Efter att ha spritt information om Tillväxtslaveriets vådor på Landsbygdsriksdagen i Sunne i början av maj och i utkanten av Örebro, på Naturbruksgymnasiet Kvinnerstaskolans stora demonstrationsdag något senare och planerat in ett arbetsmöte på Åby gård 7/8, var det så dags för en resa till Öland och Småland i samma syfte.  

Under fikonträdet i Tassemarken

De här dagarna i början av januari, de flesta gråa som bly med kall isande vind, letar man lite extra i de varma minnenas kartotek efter lite tröst. Jag snubblar in på spåret: Resorna till Kärngårdar runt om i Sverige som Gunilla och jag gjort under de senaste åren. Jag erinrar mig ett möte en sensommarkväll i Småland och letar fram mina anteckningar och den lilla artikeln med Gunillas bilder som tog form: ”Under fikonträdet i Tassemarken”. Det var den där varma augustikvällen innan det stora regnets natt som följde oss upp på en ansträngande bilresa längs E4-an till övernattning i Norrahammar

Men minnet från mötet och läsningen av artikeln som här följer, värmer när snöflingorna faller där ute i gråkylan

Yoghurt och hästar på Nyliden

Strax utanför Vännäs ligger Nylidens ekogård. Som ofta får vi vägvisning via telefon den sista sträckan. Kärngårdarna ligger ofta väl inbäddade i landskapet och är inte alltid lätta att hitta fram till.

Besök på Kättboåsen

Mitt mellan Mora och Malung utefter Europaväg E 45 står till höger en liten träskylt med orden Kättboåsen. Det är strax efter avtagsvägen till Vansbro vid kartans Johannisholm. Hur skulle vi annars ha hittat? Vi som färdas utan GPS, där andra redan tänkt åt oss.

Ramsjö gård

Vi flyr inte från Gysinge där det alltid brukar finnas mygg i överflöd. Dalälvens glittrande vatten i de långgrunda forsarna lockar oss i stället att stanna länge. Några mygg stör inte denna sommar.Vi är på väg längs väg 272 ner mot Uppsala. Innan vi kommer dit blir det småvägar mot Björklinge, ungefär två mil norr om staden.

Besök på Sköllungens gård

Här ute på näset utefter vägen till Lysekil och i närheten av Brastad upplevs inte naturen så bohuslänsk dramatisk. Sköllungen Gård ligger naturskönt i ett område med relativt stora brukade åkerarealer mot söder och ingår i ett Natura 2000- område.

Mällby Lantgård,

Efter en hisnande färd över Göta Älv vid Trollhättan och vidare genom Ljungskiles och Stenungssund karga landskap, svingar vi oss över de arkitektoniskt djärva Tjörnbroarna och landar definitivt i Bohusläns kuperade natur, där bergknallarna är många, mellan odlade dalgångar.

Krokeks gård

I en gammal kulturbygd nära Bråvikens vatten ligger Krokeks gård i utkanten av Kolmården. Inger och Åke köpte gården 1975. De hade då ingen erfarenhet av jordbruk och deras vänner trodde inte att de skulle bli kvar. Men de hade fel, skrattar Åke, där vi sitter vid köksbordet och dricker kaffe 37 år senare.

Bondarps miljögård

Där måste det vara, ropade vi nästan samtidigt, när vi såg två män borta vid vägkanten. Vi hade då efter flera kilometer på slingriga grusvägar och några telefonsamtal orienterat oss fram till Bondarps Miljögård.

Annelund i byn Byn

Vi vet att Bengt Bodin är på Annelund några dagar nu. Snart bär det av hem till Stockholm igen, så det gäller att passa på. Byn ligger några mil inåt landet från Härnösand räknat.

Umeå – Luleå

Följande morgon träffade vi Annika Winning, FIVH –medlem som tidigare varit ordförande. Hon hade gjort sitt bästa för att få till stånd ett möte i Umeå kvällen innan. Nu berättade hon i stället för oss om vad som är på gång i Umeå vad gäller omställningsarbetet och liknande tillväxtfientliga aktiviteter. 


Strömsund – Östersund

Gun hjälpte oss följande dag att hitta till biblioteket för att få lägga ut vårt material. Personalen var intresserad och lovade att sprida informationen om tillväxtslaveriet vidare.

Vattenprojektet Aquabrava

Vattenvårdsprojektet Aquabrava i Katthammarsvik på Östra Gotland – drivs av engagerade medborgare.

Eva Frölander, som är sekreterare i den ekonomiska föreningen Jordgumman, kommer och hämtar upp oss en solig sommareftermiddag i Katthammarsvik på östra Gotland. Tillsammans med henne ska vi få se det våtmarksprojekt, som sysselsatt henne, några av hennes markägande grannar i Vattencirkeln och föreningen sedan starten 2004.

Hasselfors

Hasselfors är ett anrikt brukssamhälle i Örebro

Förändringsvindarna har varit starka över Hasselfors med omgivningar sedan 1600-talets början. Driven av ekonomiska och egenmäktigt styrande krafter har de förändrat samhället och människornas vardag.

Kungsgården – ett annorlunda vandrarhem

Ett vattenhjul till hälften nedsänkt i en liten fors gör oss uppmärksamma på att vi, efter många timmar bland gran och tall, börjar närma oss civiliserade trakte, närmare bestämt det gamla järnbruket i Långvind.  Målet för vår resa är det vandrarhem som Agneta och Jörgen Bengtson driver i utkanten av det gamla bruket.

Sörby naturhälsogård

På besök på Öppet hus på Sörby Naturhälsogård - en kärngård med många strängar på sin lyra. Vi möts av glatt skällande vallhundar och dvärghöns i svart eller vitt med fina strumpor. Katter, bin och kaniner finns också plats för. Bostadshus och ladugård för 3 fjordingar och en islandshäst. Trädgård med husbehovsodling. Ryafår - ett trettiotal - med årets lamm betar fridfullt.

Modins fäbod

Vi kommer västerifrån, från Svärdsjö och Lumsheden i sydöstra Dalarna in i Gästrikland. Genom omväxlande skogs- och uppodlade marker, som står i sin fagraste blomning, färdas vi. Enligt expediten i Matvaruaffären i Lumsheden ska vi leta efter en skylt till ”levande fäbod” när vi kommit fram till Kungsgården. Vi hittar i stället så småningom en hemmasnickrad skylt, där det kort och lakoniskt står ”fäbod” och satsar på att vi är på rätt väg

Petter och Camilla Bergström i Gudhem

Vi anländer till Petter och Camilla Bergströms gård i Gudhem strax utanför Falköping, en varm och vacker sensommardag början av september. Petter har råkat ut för en allvarlig olycka, dess bättre med änglavakt, men han är ändå konvalescent och kan bara göra vissa sysslor.

Grönskan

Längst ut på Orust utmed den sydvästra kuststräckan ligger ön Lyr. En ö med ca 200 fastboende och sommartid bortåt 2000 sommargäster. En bilfärja tar oss över ett kanske 300 meter brett sund och vi landar nästan mitt framför Grönskan, Susannes och Peters första utpost på ön

Besök hos Cecilia Placzek, Arvidstorp

Vägen blir smalare och smalare och går uppåt. Vi befinner oss en av de sista höstdagarna på Billingens sluttningar strax väster om Skövde. De flesta grödor är redan skördade. Här och var dyker små skyltar som erbjuder ”bed and breakfast” upp. Senare får vi veta att ett trettiotal småföretagare här har gått samman längs den så kallade Vallevägen, där konst, aktiviteter, utflyktsmål och boende erbjuds.

Hulta gård

Att åka söderifrån den smala vägen från Rimforsa är att uppleva en spännande berg- och dalbanefärd innan man är framme vid Hulta. Där har vi varit en gång tidigare, då tillsammans med Anna Horn och några andra intresserade.

Solbacka Gård

Det första som möter oss, när vi närmar oss Solbacka Gård är två skyltar. På den ena står det EU –fri zon och på den andra GMO – fri zon.

Stockholm – Söderhamn – Jättendal

Första stoppet, en strålande vacker försommarkväll, var hos Ralf Pampers på hans miljöinriktade kurs- och upplevelsegård Växhuset i Mobodarne utanför Söderhamn, (numera också STF: vandrarhem, som vann pris för bästa hållbara miljö 2010).

Gällivare – Arvidsjaur – Vilhelmina

Efter en orolig natt var vi ändå uppe i tid och hastade mot stationen., vars ena perrong långsamt fylls av propert klädda människor, som väntar på tåget från Kiruna mot Luleå.  Det är fem minuter kvar tills Inlandsbanetåget (bestående av två sammankopplade rälsbussar) ska påbörja sin resa söderut.

Östersund – Orsa

Tidig start för resa söderut mot Orsa. Vi som väntade på södergående tåg var en liten skara på cirka tio personer, alla ganska fåordiga i den tidiga morgonen. På den andra perrongen på väg norrut samlades däremot ett stort, glatt och högljutt gäng.

Mjölkkossor mitt i Lappland, Lönåsgården

Mjölkkossor mitt i Lappland, Lönåsgården

Byn Lönås ligger mitt i skogsbygden i Lappland, intill Skellefteälven. Där fick en piga år 1870 ett litet markområde på en ås i lön, och detta blev Lönås. Här brukade farfar Lönås-Kalle jorden som han sedan delade upp i lotter till sönerna Hjalmar, Hilding, Signar, Selfrid och Artur.