Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Petter och Camilla Bergström i Gudhem

Vi anländer till Petter och Camilla Bergströms gård i Gudhem strax utanför Falköping, en varm och vacker sensommardag början av september. Petter har råkat ut för en allvarlig olycka, dess bättre med änglavakt, men han är ändå konvalescent och kan bara göra vissa sysslor.

StartKärngårdar 2013Petter och Camilla Bergström i Gudhem

Petter och Camilla Bergström i Gudhem


Boningshuset med dammen till vänster
Vi anländer till Petter och Camilla Bergströms gård i Gudhem strax utanför Falköping, en varm och vacker sensommardag början av september. Petter har råkat ut för en allvarlig olycka, dess bättre med änglavakt, men han är ändå konvalescent och kan bara göra vissa sysslor. 

När vi kommer är han i färd med att koka majskolvar från egen odling som sedan ska frysas in. Vi bjuds att sitta ner bredvid Petter och den stora kitteln, där majskolvarna trängs i det kokande vattnet. Framför oss finns en damm, till svalka och glädje, men också för fiskodling.  Vi ber Petter berätta lite om gården:  –

Vi köpte den här gården för tio år sedan. Den var då i dåligt skick. Allt efter som har vi sedan reparerat upp de 14 hus som gården består av. Den är på knappt fyra hektar. Ett tunnland har vi till grönsaksodling. Resten är betesmark till våra djur.  Självförsörjande på kött Jag ska just fråga om djuren, när jag alldeles bakom oss lägger märke till en hage full av vita storvuxna kalkoner. Det finns också gäss och frigående hönor på gården. 

– Höbärgning Ägg är det enda vi säljer. Allt annat som vi har här är i stort sett för egen konsumtion. Vi har också 15 får, som vi får kött ifrån. Tillsammans med köttet från kalkonerna och gässen är vi självförsörjande på kött, men vi byter till oss mjölk och odlar inte spannmål utan köper ett par säckar råg och vete som vi sedan mal på vår egen kvarn, säger Petter.  Camilla avbryter vårt samtal genom att komma ut med en läcker måltid, som förutom majskolvar innehåller laxöring från egen odling. Vi pratar om familjens anpassning till grannskapet. De två barnen går i näraliggande skolor och har mängder av kompisar som gärna kommer till gården och leker. Petter och Camilla har också haft mycket populära gårdsvisningar för barnens klasskamrater. 

När vi lite senare vandrar ut på en egen gårdsvisning stannar vi först vid ett unikt tornliknande rödmålat vedförråd som rymmer 60 kubik och, om det är fullmatat, förser gården med ved till värme och varmvatten.  I närheten finns en stenvalvskällare av äldre modell i behov av upprustning. Här förvarades tidigare mjölksyrade grönsaker. I två andra jordkällare av modernare snitt förvaras numera de mjölksyrade grönsakerna, frukt- och bärkompotter och sylter och, något som väcker vår förvåning – konserverat kött i långa rader av glasburkar. 

– Ett billigare sätt att förvara köttet än i stora frysboxar, förklarar Petter.  En upplevelse av nästan sakral karaktär får vi när vi beträder växthuset, byggt i anslutning till boningshuset, fullt av vinrankor, mognande tomater och andra prunkande växter. Här finns husets hjärta, i varje fall sommartid, med bord och sköna stolar och en härlig känsla av att vara i en grönskande djungel.  Skördefest Vi fortsätter mot ett imponerande grönsaksfält indelat i rader av tagetesblommor, vars doft jagar bort icke önskvärda insekter. Vi ser mängder av kålsorter, rader av palsternackor, morötter, broccoli, rödbetor, gul- och rödlök, salladshuvuden och majs. I den bortre delen av fältet finns en stor potatisodling. 

– När vi skördar potatisen tar vi hjälp av vänner och bekanta och de närmsta grannarna. Vi har det väldigt trevligt och efter skörden bjuder vi på skördefest, berättar paret  Skildringen av ett besök hos Petter och Camilla skulle inte vara fullständigt utan några ord om Petters stora insats som egenutgivare av tidningen Åter, som vill vara ett Forum för självförsörjning och alternativt boende på landsbygden. Tidningen kommer ut yra gånger/år och har cirka 7 300 läsare. Innehållet är praktiskt med handfasta råd om bland annat odling, matberedning, djurhållning och byggande. Tidningen kompletteras av en hemsida, www. alternativ.nu, som senaste året hade 1,4 miljoner läsare  Petter och Camillas sätt att leva är ett exempel på att det med god planering och en lagom stor gård går att vara i huvudsak självförsörjande på livsmedel.  För de av oss som ännu vandrar i okunskap ger Petter en introduktionskurs i konsten att starta eget som självförsörjande livsmedelsproducent i nr 3/2013 av Åter.

Text och foto: Gunilla Winberg

Kontakt: Petter och Camilla Bergström, 52194 Gudhem