Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Mällby Lantgård,

Efter en hisnande färd över Göta Älv vid Trollhättan och vidare genom Ljungskiles och Stenungssund karga landskap, svingar vi oss över de arkitektoniskt djärva Tjörnbroarna och landar definitivt i Bohusläns kuperade natur, där bergknallarna är många, mellan odlade dalgångar.

Besök hos Edvin och Maria Karlsson, Mällby Lantgård, Hedvägen 56, 471 72 Hjälteby, Tjörns kommun, e-post:   mallby@spray.seLandskapet kännetecknas så här års av vita ensilage–rullar, som ligger utspridda på åkrarna och vittnar om många vallodlingar och därmed också många betesdjur.  Efter mycket letande hittar vi fram till Mällby Gård.

Det är en vacker senhöstdag och vi möts av ett gäng ankor, som sävligt vandrar ut på vägen för en promenad i det fria. Maria kommer emot oss med mobilen vid örat. Det är bråda tider, potatis och grönsaker ska transporteras till konsumenter på fastlandet. Det karaktäristiska för Mällby Gård är annars den stora produktionen av ekologiska ägg från cirka 3000 frigående höns av olika raser.  Maria tar sig en stund ledigt och går runt och visar oss hur hönsen har det. För tillfället är de nästan alla ute och betar. De ser välmående ut och kommer nyfiket kacklande emot oss i stora grupper. Hönorna har stora hagar att gå i, som nu är nästan kalätna. 

Snart är det dags att flytta dem till andra grönare områden. Beteshagarna är insådda med en fröblandning som komponerats på gården bestående av cikoria, kummin, lusern, klöver, pimpinella, svartkämpe och rajgräs. Förutom fri betning får hönsen ekologiskt grovfoder, som Maria och Edvin också blandar själva.  - Hönorna bor i sex stora hönshus med 400-500 hönor och tre till fyra tuppar i varje hus. Under sin mest fertila period, som varar i ett och halvt år, lägger hönorna i genomsnitt ett ägg per dag. Sedan anses de vara för gamla och skickas till slakt. Det närmaste ekologiska slakteriet finns i Vara i Västergötland.  Medan vi pratar kommer några hönor fram för att hälsa, verkar det som. Särskilt en av dem konverserar med oss med ett egendomligt entonigt läte. Maria berättar att de måste stänga in hönorna på natten på grund av attackerande duvhökar. 

På Mällby gård odlas i huvudsak foder åt hönsen och en del grönsaker och potatis till försäljning. Bland annat odlar man sparris. Där har man hittat ett bra samarbete med hönorna, som gärna pickar i sig ogräset mellan plantorna, men lämnar sparrisstjälkarna i fred.  Så stiger vi in i packeriet, där etiketter med Mällby gårds logga klistras på kartonger och äggen, sorteras och paketeras. Försäljningen sker dels via gårdsbutiken, dels i närbelägna livsmedelsaffärer. För transport och försäljning av potatis och grönsaker finns det en samverkanskedja – Tjörnodlat. 

Till slut får vi besöka bageriet, där man bland annat tar om hand ägg, som inte håller måttet eller skadats på olika sätt och använder dem som ingredienser i maränger, olika sorters kex och delikata skorpor.  Flera gånger under vårt samtal, har Edvin tittat in för att skynda på Maria. De har bråttom att få bort löken från fältet. Den ligger upptagen och riskerar att annars frysa under den kommande natten, då väderleksrapporten har lovat frost. Maria och Edvin ursäktar sig. Vi tackar för oss och ger oss av med en kasse full av Mällby Gårds läckerheter, i riktning mot Orust och andra gårdsbesök.

Text Gunilla Winberg – i samarbete med Kurt GustafssonSociala Medier

Bli medlem
Copyright © 2016 Framtiden i våra händer. Alla rättigheter reserverade.