Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Hembaket i Kappelshamn

Besök på Krav-certifierat Bageri och Sommarcafé i Kappelshamn på norra Gotland

Vi släpps av från den nästan tomma bussen precis utanför det KRAV-certifierade bageriet, som så här på eftermiddagen verkar lugnt och stilla. Ägarinnan, Agneta Enderberg, kommer mot oss i bagarklädsel. Vi får kaffe och en av Agnetas specialiteter, en ljus kladdkaka.

Vi får veta att Agneta tidigare arbetade inom äldrevården och att hon senare utbildade sig till hälsopedagog. Hon fick arbete som friskvårdskonsulent på lasarettet inne i Visby och trivdes bra. Efter en omorganisation lite senare fick hon andra arbetsuppgifter, som hon inte trivdes med.

Eftersom hon alltid tyckt om att baka hyrde hon, i stället, under en tid ett litet bageri en bit ifrån Kappelshamn, men resorna blev tröttsamma och 2013 öppnade hon sitt eget KRAV certifierade bageri som nu har kompletterats med ett sommarcafé.   Agneta berättar:

-  Brödet jag säljer är frukostbröd dvs surdegsbaguetter och emmerbullar som är väldigt populära bland sommargästerna. Sen bakar jag flera olika sorters matbröd, med och utan surdeg, populärast är en Gotlandslimpan som är ett slagbröd (skållat med lite surdeg), men också andra sorter jag bakar försvinner snabbt från hyllorna. (*Läs mer om emmervete på www.gutekorn.se)  

- Vit emmer odlar vi här på torpet – inskjuter Matts, Agnetas sambo, som sitter med vid kaffebordet. U .Den lilla skörd som blir ungefär sex gånger utsädet, använder Agneta i bageriet - fortsätter Mats. 

- Och så har vi tre ardennerhästar - säger Matts stolt – men de har för lite att göra – fortsätter han. Jag brukar använda dem i skogen, för olika slags sysslor, men de skulle behöva jobba mer. Annars blir de alldeles för feta. 

Så här på sommaren har Agneta hjälp av ett par personer för förpackning av brödet och försäljning. Själva bakningen som innebär omfattande planering, sättning av surdegar, utbakning, gräddning mm, sköter hon helst själv.  Vi tar en titt in bageriet och imponeras av att Agneta förutom matbröd hinner med att baka kaffebröd. Bullar och mängder av småkakor ligger prydligt och frestande förpackade i kartonger. (För mer information om sortimentet se www.hembaketpågotland/sortiment). 

På vår fråga om hur hon säljer sitt bröd, när turisterna, som utgör en stor del av kunderna, har åkt hem, berättar Agneta att hon besöker lokala marknader, som äger rum vid vissa tidpunkter varje år på olika platser på Gotland. Den största är hushållningssällskapets julmarknad i Visby.  Det är roligt att sälja på marknader och ger ganska bra förtjänst. Dessutom får hon hela tiden ett ökande antal fasta kunder bland miljömedvetna gotlänningar. När nya kunder dyker upp passar vi på att fråga Matts lite om Kappelshamn, eftersom han är uppvuxen på en av de större gårdarna i trakten, där hans familj hade mjölkkor och bedrev jord- och skogsbruk. 

- På den tiden fanns här färjetrafik och tullstation, åtta gårdar, gästgivargård, post och flera matvaruaffärer och skola. Man exporterad också kalk härifrån, minns Matts.  Nu är det mesta nedlagt. Post och närmaste affär ligger i Lärbro åtta km bort Dit får också skolbarnen åka för förskola och åk 1 – 6. För högstadiet blir det Slite eller Visby och gymnasiet. Visby eller Roma. 

För de cirka 200 personer, som bor i Kappelshamn året runt pendlar de flesta till jobb på andra håll på Gotland, som jämfört med Norrland ändå har korta avstånd. (Ön är 176 km lång och 52 När Agneta kör oss genom byn till vandrarhemmet i Lärbro, pekar hon ut platser, där olika aktiviteter, äger rum under den mörka årstiden. Vi träffas då och då, vi som har valt att bo här, säger Agneta och samhörigheten oss emellan är bra. Det ger god livskvalité.  

- Och Visby är bara fyra mil bort, om vi skulle vilja förlusta oss i stadsmiljö.  

Gunilla Winberg