Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Frösthult Mälby

Per Johansson har varit en föregångare inom ekologiskt lantbruk. Numera koncentrerar han sig på att odla blommor och grönsaker som i huvudsak säljs på Bondens Marknad. Han har också biodling.

Regnet hänger i luften när vi på kringliga vägar, rejält försenade, hittar fram till Frösthult Mälby strax norr om Enköping. En stor gård med lador och flera bostadshus öppnar sig inför våra ögon, när vi kör in på gårdsplanen. En man kommer emot oss. Det är Per Johansson, gårdens nuvarande ägare. Efter att ha hälsat oss välkomna berättar Per om sitt liv som  ekologisk odlare: 

– Min bror och jag ärvde gården med ganska mycket jord och skog efter vår far, som var bonde här i trakten. Min bror odlar spannmål ekologiskt där borta vid kyrkan som ni nyss körde förbi, säger han och pekar, medan jag har koncentrerat mig på grönsaker.  Han berättar vidare om sina odlingar som är på tre hektar. Den största delen i ett näraliggande skogsområde, men stora planteringar finns också på gården.  Grönsaker och blommor

– Tidigare hade jag en omfattande potatisodling och cirka 700 frigående värphöns. Jag var föregångare på det området, men nu har jag slutat med både potatis och ägg och har bara grönsaker, blommor och honung.  Vi blir nyfikna på att få se hans odlingar och Per visar oss till en åker, där det växer välmående rödbetor och bönor i långa rader. 

– Bönor av olika slag har blivit lite av min specialitet, förutom morötter och lök som jag odlar uppe på åkrarna vid skogen på mulljord, fortsätter Per medan han lotsar oss närmare bönorna.  Här finns en stor variation bönor i olika växtstadier, vaxbönor, brytbönor, skärbönor. Pers stora intresse är bönor som växer på höjden, – typ stångbönor. För dem har han bland annat konstruerat en egen ”rastgård” med två meter höga plastnät. Bönorna växer upp i näten till plockvänliga häckar. Ännu har de inte kommit så långt, men inom kort klänger de uppåt mot solen och täcker näten spända mellan stängerna.  Per har också en stor odling av bondbönor. Vi tittar på en snillrikt konstruerad såmaskin, som kan ställas in för sådd med olika avstånd mellan fröna, alltefter önskemål och frösort, men Per handsår också en hel del. De odlingar vi har sett har i stort sett varit fria från ogräs. 

– Hur klarar Du det? undrar vi och får veta att all rensning görs för hand, krypande  på knä eller med hacka. 

– För mig blir det en slags meditation, säger Per, att en tidig sommarmorgon stiga upp och handrensa i mina odlingar medan fåglarna håller mig sällskap och solen långsamt börjar värma...  Bondens marknad varje år När vi undrar hur han säljer sina produkter, börjar Per entusiastiskt berätta om Bondens marknad i Stockholm, där han sedan många år tillbaka säljer sina grönsaker, sin honung och sina blommor, varje lördag, under augusti – oktober. 

– Min ambition är att varje gång ha med mig 250 knippen rödbetor, 250 knippor morötter och 250 knippen lök. Och bönor av alla slag förstås! Dessutom har jag jättefin sallad. Per visar oss över till andra sidan vägen för att beskåda den. När Kurt vill stoppa några persiljekvistar i munnen, stoppar Per honom, eftersom han nyligen lagt ut hönsgödsel runt plantorna för att de ska växa lite snabbare inför torgförsäljningen i Stockholm. 

– I princip så klarar jag mig genom vintern och våren på min försäljning på Bondens marknad under tre månader. Dessutom är det så roligt, fortsätter Per entusiastiskt – jag får massor av uppskattning och har dessutom fått stamkunder, som nästan blivit som goda vänner! Tidigare hade jag gårdsbutik, men sålde också via Handelsfront, som bestod av grupper med femton familjer i varje, som gjorde storköp hos mig.  Vi går vidare och ser ringblommor och astrar på väg att slå ut, men också luktärter, som graciöst klänger på sina stänglar och ramar in de andra grödorna.  2 400 kg honung Till slut vill vi gärna höra lite om Pers honungsproduktion.

Vi går bort till bikuporna; Han sätter sig på huk, hälsar på sina bin och berättar:  – Jag har 40 bisamhällen, som ger 60 kg/samhälle och år.  Vi går in en stor förrådslokal. Här kommer stångbönorna snart klänga upp mot skyn. där står den fina maskinella slungan som påminner om en stor centrifug. Den fungerar också som en sådan, när ramarna sätts in i slungan och sedan genom centrifugalkraften töms på sin honung, som i flytande form tappas ur karet för att sedan hällas upp i ett annat kärl. Där får honungen kristallisera under omrörning, tills den hälls på burk. 

– Den här slungan underlättar mitt arbete, säger Per. Jag kan sätta in upp till tio ramar på en gång och arbetet går förstås mycket fortare på det sättet. Den största delen av honungen säljs också på Bondens marknad.  Vi undrar om Per har haft praktikanter. Han bekräftar det, men har just nu bara ett par lettiska medhjälpare, som huvudsakligen hjälper honom med att måla om lador och andra uthus.  Ekologisk pionjär När vi senare sitter på Pers veranda och avnjuter lindblomsté gjort på färska lindblommor från gården, frågar vi Per hur han ser på sin roll i samhället. Han säger prompt, utan att tveka, att han varit en pionjär för det ekologiska odlingssättet. Han har varit verksam i snart fyrtio år och har konsekvent, hela tiden hållit fast vid ett miljövänligt, skonsamt sätt att bruka jorden.  De sista åren tycker han sig ha märkt, till exempel genom de stora framgångarna i mötet med konsumenterna på Bondens Marknad, att intresset för och kunskapen om närodlade, ekologiska grönsaker, har ökat i samhället. 

Vi förenas i en förhoppning om att alltfler människor ska få möjlighet att odla giftfria grönsaker till försäljning i sin närmiljö och för egen konsumtion. När vi sagt adjö, tänker jag på en kommentar av Pär:  – Jag njuter av att vandra runt bland mina odlingar och upptäcka skönheten i varje planta. Då är man en trädgårdsmästare, i ordets ursprungliga sanna betydelse.