Det glada budskapet i Konga
I hjärtat av Skåne, strax utanför Kågeröd, driver Sven-Åke Johansson och hans son Sven-Ivar en liten kärngård.
Försöksodling med solros. Foto Kurt Gustafsson.
Det glada budskapet i Konga
När vi, Gunilla Winberg och Kurt Gustafsson, besöker Konga i örjan av augusti ligger gården inbäddad i en frodig grönska. Sven-Åke har haft gården sedan 1970, men samtidigt varit anställd som kemist på utsädesföretaget Svalöf AB, där han i huvudsak sysslat med analyser av oljeväxter som används till våra vanligaste matoljor.
Fortfarande gör han en del sådana analyser, mest för nöjets skull.
Vitlök och solrosor
Sven-Åke och hans son Sven-Ivar odlar i huvudsak vitlök. Ibland säljer de på marknader, men har ingen regelbunden försäljningskontakt. De odlar också grönsaker av olika slag till husbehov och har ett 40-tal höns och en tupp. I år har de fått omkring 40 kycklingar, som ännu går i nätburar som skydd för duvhökarna. På vintern måste hönsen också värnas för blodtörstiga illrar.
Gården består av 5 hektar åkermark och 500 kvadratmeter grönsaksodling. Strax innan vi kom gick deras traktor sönder, när Sven-Åke var i färd med att harva och förbereda en av åkrarna för höstsådd av råg.
– Jag bakar en hel del rågbröd och skulle kunna sälja en del, berättar Sven-Åke. Att han är duktig på att baka får vi erfara. Han har tillagat en perfekt äppelkaka, som vi bjuds på till kaffet, lika vacker som god.
Vi går en sväng och tittar på vitlöksodlingarna som befinner sig i olika stadier av mognad. In emellan raderna med vitlök skymtar andra grönsaker fram. Vi hinner lägga märke till squash, pumpa, jordärtskocka och tomater. Raden av prunkande solrosor i olika blomnings- och frösättningsstadier är imponerande och vi kan inte låta bli att stanna till för att undersöka och beundra dem.
– Vi är nog självförsörjande till cirka 80-90 procent, påpekar Sven-Åke stolt.
– Men hur sprider ni det glada budskapet? undrar jag.
– Vi tar gärna emot veckoslutsgäster som vill komma hit och lära sig lite om hur man kan leva på ett hållbart sätt, säger Sven-Ivar.
– Vi har haft några stycken, men skulle gärna ta emot fler.
– Jag skulle gärna ställa upp som gratiskonsult för människor som vill komma i gång att odla, lägger Sven-Åke till. Vi är överens om att de till att börja med borde sätta upp en skylt, så att intresserade kan hitta fram till dem. På den skulle det kunna stå Besök KONGASMEDJAN – visningar och rådgivning i ekologisk odling, säger Sven- Åke.
– Varför Kongasmedjan? undrar jag.
– Det har funnits många smedjor i området, eftersom det anrika godset Knutstorp ligger i närheten, berättar Sven-Åke.
– Och kanske var vårt hus en gång bostad för smeder, tillägger Sven-Åke.
Variationsrikedom
När det är dags att tacka för oss för att bege oss norrut, med vitlök av olika slag i bagaget, tänker vi på den harmoniska stämning, som rådde på gården, på mångfalden av liv. Och jag kan inte hjälpa att jag kommer att tänka på ett replikskifte mellan två angolaner, som deltog i ett förberedande möte för ett vänortssamarbete med Kristianstads kommun.
I det sammanhanget besökte vi olika företag bland annat en av Skånes största odlare av isbergssallad. Odlingarna var verkligen imponerande, fält efter fält med isbergssallad, så långt ögat kunde se. När vi stod på gårdsplanen och väntade på att ägaren skulle få tid med oss, hörde jag den ena säga till andra:
– Tänk, så trist det måste vara, när man kommer ut på morgonen för att beundra sina ägor och i stället för en variation av grödor, bara ser isbergssallad! Våra angolanska gäster skulle, liksom vi, ha uppskattat småskaligheten och varia- tionsrikedomen hos Sven i Konga.
Text och foto: Gunilla Winberg
Mångsysslaren Sven-Åke Johansson.