Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Det glada budskapet i Konga

I hjärtat av Skåne, strax utanför Kågeröd, driver Sven-Åke Johansson och hans son Sven-Ivar en liten kärngård.

Försöksodling med solros. Foto Kurt Gustafsson. 

Det glada budskapet i Konga

När vi, Gunilla Winberg och Kurt Gustafsson, besöker Konga i örjan av augusti ligger gården  inbäddad i en frodig grönska. Sven-Åke har haft gården sedan 1970, men samtidigt varit anställd som kemist på utsädesföretaget Svalöf AB, där han i huvudsak sysslat med analyser av oljeväxter som används till våra  vanligaste matoljor.

Fortfarande gör han en del sådana analyser, mest för nöjets skull.

Vitlök och solrosor

Sven-Åke och hans son Sven-Ivar odlar i huvudsak vitlök. Ibland säljer de på marknader, men har  ingen regelbunden försäljningskontakt. De odlar också grönsaker av olika slag till husbehov och  har ett 40-tal höns och en tupp. I år har de fått omkring 40 kycklingar, som ännu går i nätburar  som skydd för duvhökarna. På vintern måste hönsen också värnas för blodtörstiga illrar.  

Gården består av 5 hektar åkermark och 500 kvadratmeter grönsaksodling. Strax innan vi  kom gick deras traktor sönder, när Sven-Åke var i färd med att harva och förbereda en av åkrarna för höstsådd av råg. 

– Jag bakar en hel del rågbröd och skulle kunna sälja en del, berättar Sven-Åke.  Att han är duktig på att baka får vi erfara. Han har tillagat en perfekt äppelkaka, som vi bjuds  på till kaffet, lika vacker som god.

Vi går en sväng och tittar på vitlöksodlingarna som befinner sig i olika stadier av mognad. In emellan raderna med vitlök skymtar andra grönsaker fram. Vi hinner lägga märke till squash,  pumpa, jordärtskocka och tomater.  Raden av prunkande solrosor i olika blomnings- och frösättningsstadier är imponerande och vi  kan inte låta bli att stanna till för att undersöka och beundra dem.

– Vi är nog självförsörjande till cirka 80-90 procent, påpekar Sven-Åke stolt. 

– Men hur sprider ni det glada budskapet? undrar jag. 

– Vi tar gärna emot veckoslutsgäster som vill komma hit och lära sig lite om hur man kan leva  på ett hållbart sätt, säger Sven-Ivar.

– Vi har haft några stycken, men skulle gärna ta emot fler.

– Jag skulle gärna ställa upp som gratiskonsult för människor som vill komma i gång att odla,  lägger Sven-Åke till.  Vi är överens om att de till att börja med borde sätta upp en skylt, så att intresserade kan  hitta fram till dem.  På den skulle det kunna stå Besök KONGASMEDJAN – visningar och rådgivning i ekologisk  odling, säger Sven- Åke.

– Varför Kongasmedjan? undrar jag.

– Det har funnits många smedjor i området, eftersom det anrika godset Knutstorp ligger i  närheten, berättar Sven-Åke.

– Och kanske var vårt hus en gång bostad för smeder, tillägger Sven-Åke.

Variationsrikedom

När det är dags att tacka för oss för att  bege oss norrut, med vitlök av olika slag  i bagaget, tänker vi på den harmoniska  stämning, som rådde på gården, på mångfalden av liv.  Och jag kan inte hjälpa att jag kommer  att tänka på ett replikskifte mellan två  angolaner, som deltog i ett förberedande  möte för ett vänortssamarbete med Kristianstads kommun.

I det sammanhanget  besökte vi olika företag bland annat en  av Skånes största odlare av isbergssallad.  Odlingarna var verkligen imponerande,  fält efter fält med isbergssallad, så långt  ögat kunde se.  När vi stod på gårdsplanen och väntade  på att ägaren skulle få tid med oss, hörde  jag den ena säga till andra:

– Tänk, så trist det måste vara, när man  kommer ut på morgonen för att beundra  sina ägor och i stället för en variation av  grödor, bara ser isbergssallad!  Våra angolanska gäster skulle, liksom vi,  ha uppskattat småskaligheten och varia- tionsrikedomen hos Sven i Konga. 

Text och foto:  Gunilla Winberg

Mångsysslaren Sven-Åke Johansson.