Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Besök hos Cecilia Placzek, Arvidstorp

Vägen blir smalare och smalare och går uppåt. Vi befinner oss en av de sista höstdagarna på Billingens sluttningar strax väster om Skövde. De flesta grödor är redan skördade. Här och var dyker små skyltar som erbjuder ”bed and breakfast” upp. Senare får vi veta att ett trettiotal småföretagare här har gått samman längs den så kallade Vallevägen, där konst, aktiviteter, utflyktsmål och boende erbjuds.

Besök hos Cecilia Placzek, Arvidstorp, 540 17 Lerdala. Skövde kommun, e-post:info@arvidstorp.com

När vi till sist når fram till Arvidstorp är vi kraftigt försenade. Allt är stilla. Inga aktiviteter märks förutom en traktor med transportvagn, som står med belysningen på. Vi huttrar medan vi går upp mot bostadshuset.  Vi går ner mot vägen igen och inspekterar handelsboden och caféet utifrån, medan vi väntar. 

Så småningom dyker djuren upp längs en stig följda av Cecilia. Ett par karlar hjälper henne att få in djuren i transportvagnen. Vi bekantar oss med gårdens höns och katter medan vi väntar. Ytterligare ett par Cecilia berättar att kalvarna sålts till Länsstyrelsen, som ska låta dem beta vid den närbelägna Hornborgasjön för att hålla markerna öppna inför den årliga trandansen. Vi får också veta att förändrade familjeförhållanden nyligen inneburit radikala förändringar av gårdens aktiviteter. 

Man hade tidigare ett hästdrivet ekologiskt småjordbruk med 13,5 ha betesvall och lika mycket åkermark. Det fanns femton kor och sju ardennerhästar på gården. Marken har nu arrenderats ut och de flesta kor och hästar sålts. Kvar finns två kor, en häst och höns, liksom en stor köksträdgård med bärbuskar och grönsaksodling.  Omfattande potatisfält tillhör också gården liksom mängder av vildkörsbärsträd (fågelbärsträd). Trakten omkring, längs Vallevägen borde egentligen kallas ”körsbärsvägen” säger Cecilia. På våren när alla träden blommar tror man sig vara i paradiset.  Uppfattningen i bygden är att det var cisterciensmunkarna, grundare av Varnhems kloster på 1150–talet, som medförde vildkörsbärsträden.  Numera finns sex naturreservat i Vallebygden och Arvidstorp ligger alldeles vid ett av dem, Nolbergets naturreservat. De har var och en sin unika flora och fauna. Bland andra sällsynta örter växer ramslök på Billingens sluttningar. 

Under sommartid kommer många turister till Arvidstorp. Sommarsäsongen 2011 räknade Cecilia in 3 700 personer, som besökte Skyttlabackens handelsbod och caféet. I handelsbodens säljs överskottet av egna ekologiska produkter och ekologiska varor gjorda av grannar och andra småföretagare i bygden. En speciell mycket populär läckerhet, som Cecilia serverar i caféet, är hemmagjord ekologisk ostkaka.  Vi tittar in i handelsboden, som har en hemtrevlig, gammaldags atmosfär och i princip alltid är öppen.  Även utom turistsäsongen är samarbetet gott mellan granngårdarna. Nyligen fick Cecilia hjälp med att ta upp potatisen. I gengäld hjälpte hon och andra grannar till att riva ett tak på en gård. Cecilia har också god hjälp av volontärer  och andra slags praktikanter.  När vi ska ta farväl börjar det hagla. Arvidstorp ligger på 300 meter över havet, i samma odlingszon som norra Dalarna, men på bördigare jordar. De senaste nätterna har temperaturen sjunkit under noll, men som tur är har det mesta redan skördats.  Vi tackar för oss och skyndar långsamt genom hagelstormen, på sommardäck, ner mot Varnhems klosterruin, som väckt vårt intresse, liksom den gamla tvistefrågan om var Sveriges vagga egentligen låg?

Gunilla Winberg i samarbete med Kurt Gustafsson