Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Öland och Småland

Efter att ha spritt information om Tillväxtslaveriets vådor på Landsbygdsriksdagen i Sunne i början av maj och i utkanten av Örebro, på Naturbruksgymnasiet Kvinnerstaskolans stora demonstrationsdag något senare och planerat in ett arbetsmöte på Åby gård 7/8, var det så dags för en resa till Öland och Småland i samma syfte.  

Start

Öland och i Småland 28 – 30 juni 2010
En strålande sommardag i slutet av juni gav vi oss in i Kalmar centrum på jakt efter Miljöpartiets kontor. Där träffade vi på Thomas Stjernquist, som lyssnade intresserat till vårt utlägg om tillväxtslaveriet och vad vi kan göra för att stimulera människor till att överge sin överflödskonsumtion som ju kräver en tillväxt som hela tiden tär på jordens resurser och i stället finna glädje tillsammans med andra i ett samhälle med nedväxt eller omväxt.  

Thomas berättade om flera intressanta projekt, som han varit med om att starta i Kalmartrakten. Bland dem ett mycket spännande om ekologisk mat i skolorna i regionen (www.ekomat.org).  Vi kom överens om att regionala möten ang. tillväxtslaveriet och kampen mot det vore en bra sak. På sådana möten skulle många olika slags personer delta, som delar en gemensam vision av ett småskaligt, lustfyllt samhälle, där vi människor hjälps åt att skapa ett hållbart och gentemot naturen och varandra varsamt sätt att leva.  Innan vi drog vidare gjorde vi ett kort stopp i Världsbutiken och på Kalmar slotts fästningsvallar för att blicka ut över vårt nästa mål: Öland.  

På ”solen och vindarnas ö” hade vandrarhemsrum bokats i Ottenby nere på sydspetsen. Kvällen var ljum och svalorna gjorde sina blixtdykningar runt omkring oss, där vi vandrade fram genom den för Öland karaktäristiska radbyn i det sneda solljuset på jakt efter det enda kvällsöppna caféet.  Kvällen avslutades med ett besök vid den imponerande Långe Jans fyr ( Sveriges högsta fyrtorn 42 meter, uppfört 1785), som hårt utsatt för väder och vind, ändå tryggt blickar ut över Östersjön.

I detta eldorado för fåglar hade, trots lågsäsong ett hundratal arter setts under den föregående veckan. Vid vårt besök gungade endast ett tjugofemtal svanar i fyrens närhet, för att söka nattvila, gissade vi.  Följande dag var det dags att iklä sig agitationsrollen igen. Två kärngårdar stod på programmet – Solgårdens gästhem i Segerstad och Solberga gård i Köpingsvik. Mellan de två hann vi med ett kort besök på Eketorps fornborg på Alvaret.  Styrkta av positivt bemötande och starka skönhetsupplevelser, lämnade vi Öland med destination Fågelfors vandrarhem strax utanför Virserum, som var nästa anhalt på vår resa.  

Vägen dit gick via Högsby, sagolikt vackert beläget på en rullstensås med milsvid utsikt, där den nuvarande Storgatan utnämndes till Kungsväg – en kunglig ridväg mellan Kisa och Kalmar – av Gustav Vasa 1559.  Varför var Virserum målet för vår färd? Från början hade vi hoppats på att kunna kombinera ett möte med några FIVH:are och Kärngårdsfolk kring hur vi kan frigöra oss från Tillväxtslaveriet med ett spännande seminarium kring Nödvändighetens Arkitektur – om Framtidens boende. (Seminariet ägde rum som planerat, men utan vår medverkan pga av för oss alldeles för hög deltagaravgift)  

Samtidigt pågår i Virserums konsthall (Virserum ligger i hjärtat av det småländska träriket, där en gång 85% av invånarna arbetade inom möbelindustrin) just nu flera ytterst angelägna utställningar under samlingsnamnet TRÄ 2010, där vi koncentrerade oss på den problematiserande och provocerande delen kallad OM VI VILL!
– Kyssar, prylar, allvarliga frågor och stora möjligheter som bla handlar om dagens ojämlika värld och vart vi är på väg om vi inte byter spår (Utställningen pågår fram till 19/09 och kommer därefter att gå på turné i Sverige, Norden och Europa)

Vi kan verkligen rekommendera ett besök, som bör avslutas med separatutställningen Blod, slöjd och dårar, där filosofiska träkonstnärer delar med sig av sina finurliga skapelser och tankar om konstens möjlighet att utgöra en motkraft till konsumtionssamhällets hets.  

Medlemmarna från FIVH och Kärngårdar hade inte möjlighet att komma, däremot fick vi glädjen att träffa Carina Littorin och Irene Ruhe från MP i Hultsfreds kommun.  Sittande utanför den futuristiska konsthallen fördjupade vi oss i tillväxtproblematiken och vad den nästan hysteriska överkonsumtionen gör med oss människor.

Vi talade också om Thomas Stjernquists idé om regionala träffar för att utkristallisera gemensamma visioner om ett annat samhälle, som kan hjälpa oss att våga kasta loss från dagens förkrympta människoideal.  Innan det var dags för oss att lämna Virserum besökte vi det gamla möbelindustrimuséet, där en liten fors drev runt ett vattenhjul som i sin tur brukade driva en såg på ett mindre sågverk. En teknik som numera anses föråldrad, men kanske behöver vi se med nya ögon på äldre tiders småskaliga lösningar? Många av dem tål att tas till heder igen.  Nästa resa hoppas vi ska bli av i oktober och gå norrut. Vi hörs igen efter den turen!