Läs mer om...

Dokument

Här hittar du arkiverade artiklar

Läs mer

Resor

Arkiverade resor till gårdar

Läs mer

Tidningen

Här hittar du gamla nummer

Läs mer

Årsmöte 2019

En kylig, blåsig onsdagseftermiddag i april  samlades 10 förväntansfulla personer i Cinderellas avgångshall, Stadsgårdskajen, Stockholm. Vi i Framtiden i Våra Händer, FIVH, skulle deltaga i årsmöte ombord.

Glada igenkännanden och några nya ansikten. Vi började med ett möte där alla presenterade sig, berättade lite om sig själva och sin anknytning till FIVH - när kom jag med och varför?

Kurt Gunilla och Karin på båten

Kurt, Gunilla och Karin på båten

Flera av oss från Skåne hade minnen av de intressanta föredrag om angelägna ämnen som Lars Dahlin (under många år repr i FIVH styrelse) ordnade i Helsingborg under ett flertal år. Andra skåneband - Kärngårdar - som startades av Anna Horn - miljöpartiets första riksdagskvinna. Kärngårdar i Skåne är numera en egen förening och landets övriga hör hemma under FIVH. Kärngårdar Skåne ökar i medlemsantal - nu 20 och fler på gång. Glädjande! Det finns en facebook-sida Skaneskarngardar.se.

Medlemmar ur Skånes Kärngårdar, FIVH, Permakultur, Skogsträdgårdar, med flera, deltog i en grupp som ville starta folkhögskola på Holma gård utanför Höör. Här fanns Skogsträdgården, odlingsytor, rum för undervisning, rum att ta till vara det odlade och även kunna förädla. Efter många ansökningar, blev det verklighet 2016 - Holma folkhögskola men med säte i stad utan tidigare folkhögskola (Lund) och utan inackordering av eleverna.  Skogsträdgårdskurs på Holma, odlingar på Ankhult, Klockargården och utanför Lund. Undervisning i Studiefrämjandets lokaler i Lund nära stationen. Nu 2019-2020 flyttar alltmer av all undervisning från Lund och ut till Höör, med Holma gård som bas. Läs på holmafolkhogskola.se

Övriga diskussionsämnen - EU:s jordbrukspolitik - det borde finnas lagstiftning så att det är lönsamt att driva jordbruk i alla länder. Vi borde inte frakta mat kors och tvärs över jordklotet. Vad gör vi när vi inte kan det längre? Lita på något annan än vårt land??  Nordbruk  har lyckats mycket bra med sitt bruk och sambruk av jord.

Skogsbrukets avigsidor diskuterades också. Mycket att göra där! Ett upprop mot Sveaskogs dåliga skötsel av våra skogar haundertecknats.

Viktigt med tankeförändring - och att "tanka" förändring - och att tänka sig det - Omställningsrörelsen gör stora framsteg där och är även med i Holma folkhögskolas styrelse.

Efter trevliga diskussioner väntade hytterna att tas i besittning och sedan buffén. Mycket rikligt och mat för alla - allätare, vegetarianer och veganer. Många goda rätter att provsmaka! Picklade grönsaker av alla de slag, goda ostar och så alla efterrätter för de som orkade mer!

Sent omsider kom båten iväg. Blåsten hade lagt sig och vi fick en lugn färd genom Stockholms skärgård. Tyvärr fick vi ej visning genom kapten eller maskinpersonal av den mycket miljögenomtänkta färjan.

Efter en god frukost tog årsmötet vid torsdag förmiddag. Vi hade då vänt från Mariehamn och var på väg mot Stockholm igen.

Lunchen avnjöts vid infärd genom skärgården. Tid att handla i de innehållsrika affärerna.

Och sen trängseln när alla skulle ut! Var vi såå många ombord?

Tack för denna resa och trevligt och givande umgänge. Tack Gunilla och Kurt som ordnat allt praktiskt.

Vi ses vid nästa årsmöte.

Lite anteckningar från Karin Nilsson Jungermann, en av skåningarna.