Stiftelsen Stjärnsund

Besök hos 2019 års mottagare av Anna Horns minnesgåva

Stiftelsens ordförande Marianne Josefsson med den mottagna minnesgåvan och diplomet

För mer än 32 år sedan, 1986, besökte Anna Horn Stjärnsund i södra Dalarna på jakt efter ”kärngårdar” i Sverige. Hon fann att Stiftelsen Stjärnsund med kursgården Fridhem uppfyllde kriterierna.

I år 2019, efter nominering och beslut, tilldelades Stiftelsen gåvan på 5000 kronor ur Anna Horns minnesfond.

Lördagen 7 september 2019 anlände vi fyra personer från Framtiden I Våra Händers styrelse till Stjärnsund för att till Stiftelsen Stjärnsund överlämna Anna Horns minnesgåva samt att ta del av Stiftelsens uppbyggnad och verksamhet i samhället.

Vi blev varmt mottagna av Charlotta Ek-Åhrberg vid Fridhem, en byggnad för Stiftelsens basarbete, för kursverksamhet, vandrarhem, gårdsbutik, utrymmen för möten samt ett stort kök för restaurangverksamhet. Kursanordnare, festarrangörer hyr nödvändiga lokaler och vid behov köket och restaurangen.

Veteranerna Eva Johansson och Charlotta Ek-Åhrberg  berättar om nu och då på Fridhem och Stiftelsen

Charlotta har i stort varit med från början tillsammans med Eva Johansson som senare ansluter till vårt möte och som var Stiftelsens grundare. Ur en bok som Charlotta skrivit om starten för Stiftelsen fram till i dag har några historiska nedslag gjorts och som finns att läsa här.

Den mångkunnige trädgårdsmästaren David Roxendal informerar om växter i rik blandning och samverkan.

Före en rundvandring i Fridhem med alla sina rum, verksamhetsmöjligheter och dagliga användning får vi tillsammans med David Roxendal en lärorik promenad och en ingående berättelse om Fridhems yttre anläggningar med hus och trädgårdar. Förutom att vara huvudansvarig för odlingarna så bygger han också på beställning så kallade Tiny Houses. Flyttbara rustika hus på hjul på 20 km med allrum, litet kök och sovloft en trappa upp.

Odlingarna sköts av ca 45 medlemmar som alla är egna företagare och hyr en bit för odling enligt permakulturmetoden. Mest perenna grönsaker och olika bärbuskar och som med allting här på Fridhem, samordnar man också odlandet. Gröngödsling gör att allt växer frodigt. Här finns bärbuskar av många olika slag, till och med en koreansk silverbuske flyttad från Holma skogsträdgård i Skåne.

Här i trädgårdsdelen finns också lusthus, solluftstork, insekts-hotell, bikupor, egen liten biokolsanläggning. Regnvatten från hustaken rinner ner till en liten damm med vattenfall. Bra för bevattning när så erfordras. Man har också utekök, pizzaugn, nedsänkt badkar med eldstad under och där vinterbadande är möjligt.

I mångfaldsträdgården visas olika odlingstekniker och samverkande perenna växter. Kurser i Pemakultur anordnas här under sommaren.

Efter att ha tagit del av Davids kunniga presentation av trädgårdarnas mångfaldigt skiftande karaktär samt tittat runt i befintliga och påbörjade Tiny Houses är det dags för att bekanta sig med omgivningen i övrigt. Charlotta Ek- Åhrberg tar oss med på en vandring runt i det vackert belägna samhället vid sjön Gryckens strand. Många olika företag har växt fram i Stjärnsund med omgivningar under de årtionden som gått sedan bruksverksamheten lades ner på 1930 talet, och är särskilt sommartid livligt besökt av turister. Stiftelsen Stjärnsunds verksamhet med Fridhem som centrum ingår i samhället som en viktig livgivande enhet.

Fridhem, Stiftelsen Stjärnsunds huvudsäte
Fridhem, Stiftelsen Stjärnsunds huvudsäte

Efter återkomst till Fridhem och kaffe med hembakat i ett av de fina rummen med stilenlig möblering är det dags för utdelning av Anna Horns Minnesgåva. Det är Stiftelsens nuvarande ordförande Marianne Josefsson som tar emot diplomet och gåvan som vi förstår kommer väl till pass.

En inspirerande dag har gått med nyväckt lust att veta mera om Stjärnsund och Stiftelsens tillkomst. Det går att läsa lite om historiken här på FIVH:s hemsida och om dagens mångsidiga verksamhet på Fridhem på stjärnsund.nu och frid.nu .

Text:
Karin Nilsson Jungermann

Lite historik över Stjärnsund

Läs om Anna Horns minnesfond

%d bloggare gillar detta: