Mat och matlagning

Hur kan vi minska resursåtgången för maten?

Allmänt

Länkar

  • Top Ten Healthy Yet Cheap Organic Foods, Nation of Change, October 2012.
  • Fler tips finns på dokumentärfilmen Foodstampes webbplats.
  • Naturskyddsföreningens Grön guide. Handfasta och enkla råd för att leva "miljösmart".
  • Matens pris, program i Sveriges radios P! av Malin Olofsson, Daniel Öhman om bland annat den ekologiska, etiska och hälsomässiga kostnaden för billig industrimat.. Matens pris har sänts flera säsonger, och samtliga avsnintt finns att lyssna på i arkivet eller i Sveriges radios app.
  • MUDI MUMS. Mat utan djurindustri, mat utan multinationella storföretag – av Jordens Vänner. Här kan man ladda ner MUDI MUMS-guden, som dock inte uppdaterats på länge.
  • Världsnaturfonden WWF Sverige, om matens påverkan på jorden, till exempel palmolja, sojaodling med mera.
  • Mat- och Jordbruksnätverket inom Naturskyddsföreningen arbetar för uthållig jordbruk. Länkar till föreläsningar, goda exempel med mera.
  • Ren Åker Ren Mat arbetar för slamfri odling för att undvika tungmetaller och andra gifter i slammet som sprids ut på en del av åkrarna i vårt land.
  • What the world eats. Bilder på en veckas mat uppställd av familjer runt om i världen baserad på boken Hungry Planet av Peter Menzel, Faith D’Aluisio, 2005. Time.
  • What foods the world eats, 12 min film på Youtube baserad på bilder från boken Hungry Planet med analys av familjens veckomat i olika länder med hänsyn till näring, hälsa, övervikt, kostnad, med mera.
  • Food, Inc, film från 2008 av Robert Kenner. Kritik av matindustrin och industrimatproducktion i Amerika (78 min, finns med svensk text). Se några klipp på Youtube.
  • Our Daily Bread, film om industrimatproduktion i Europa (92 minuter, ingen röst). Se ett klipp på Youtube.
  • Taste the Waste. film 2011 om hur ca 50% av den odlade maten slängs bort (i alla led från skörd till konsument och hemma), en enorm och onödig kostnad till konsumenter som måste betala för det och ett onödig slöseri med jordens resurser. Taste the Waste - filmens hemsida med trailer och information.

Böcker, allmänt

  • Mat & Klimat, Johanna Björklund m fl, 2008.
  • Makten över maten – MUDI MUMS, Miljöförbundet Jordens Vänner 2007. Förklarar hur stora multinationellaföretag har förvandlat vår mat och matvanor och hur man kan välja miljömässigt bättre och hälsosammare alternativ.
  • Den hemliga kocken, Mats-Eric Nilsson, 2009. Om modern matproduktion i rostfria fabriker med förenklade standardiserade basråvaror och en många tillsatser såsom konsistensgivare, smakförstärkare, konserveringsmedel med mera.
  • Döden i grytan, Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart, 2010. Om matproduktion, hur ett fåtal stora spelare med närmast monopol styr vad vi äter både i offentliga institutioner (sjukhus, skola, omvård, hemtjänst med mera) och privat.
  • Vegomyten av Lianne Keith, 2009.
  • Matupproret: vägen till god och näringsrik mat på skolor, sjukhus och äldrevård, Camilla Sparring, 2010.
  • Svart jord, Gunnar Lindstedt, 2010 om jordbrukets begränsade möjligheter att producera all den mat och allt bränsle som alla vill, och det i en framtid utan olja. Samt om industrijordbrukets och matindustrins koncentration i ett fåtal händer som bland annat köper upp jord utomlands.

Hur kött och fisk belastar miljön

  • Meatrix, kortfilm om fabriksuppfödning (factory farms) av djur, det moderna sättet att föda upp grisar, kycklingar, höns, lamm och kor/mjölkkor (5 minuter, på engelska) Manna - en annorlunda utställning om mat (klicka på Filmer i vänstermenyn). Filmen finns även med svensk röst men med mycket sämre ljudkvalité.
  • Killing fields: the true cost of Europe's cheap meatDjurfoder som Europa importerar som tar upp stora landarealer utomlands och i Sydamerika innebär avskogning och utslagning av småbönder. (10 min dokumentärfilm på engelska/spanska)
  • Tyst hav, Isabella Lövin, 2009, om utfiskning och fiskepolitik i EU och Sverige.
  • Räkodlingens ekokostnader (klicka på Bräckt, sedan på Mangrove, och sedan på Räkodling) http://apps.forskning.se/InfactPlaneten/index.html?nodeId=7630
  • Meat the Truth dokumentärfilm (77min, textad på svenska) om köttproduktionens del i klimatförändringen. Hela filmen finns att se på Youtube: Global Warming: MEAT THE TRUTH
  • The end of the line - dokumentärfilm om utfiskning (75 min, på engelska)
  • SMMI - Svensk mat- och miljöinformation.
  • Köttfri måndag, kampanj för en köttfri dag i veckan hemma, i skolan, kommunen och så vidare.
  • Mangroveskog minskar CO2-utsläpp, Illustrerad Vetenskap, 26/11/2011. Mangroveskog skövlas framförallt för att starta odling av tigerräkor.
  • Äta djur av Jonathan Safran Foer, 2011.

Hur flaskvatten belastar miljön

Utnyttja restmat

Närmat: odling, stadsodling, att producera och handla lokalmat till sig själv och andra

Kokböcker

  • Mat som det är någon mening med: goda råd och receprt från Alftaköket. Isa Wallmyr med flera, ny upplaga 2006. Kokbok med fokus på hälsa och traditionella svenska råvaror.
  • Manna – en medveten kokbok. Carola Magnusson med flera, 2005.
  • Bonniers Kokbok. Gamla upplagor visar hur man lagar mat baserad på råvaror i stället för halvfabrikat.